Jedzenie to bardzo ważna sprawa. Przykładamy do niego wielką wagę, dlatego
posiadamy własną kuchnię.
Posiłki w ciągu dnia to:
8.30 Śniadanie (raz w tygodniu
szwedzki stół - produkty do wyboru, dzieci same komponują sobie śniadanie)
11.30 Dwudaniowy obiad
13.00 Podwieczorek,
Posiłki są świeże i pyszne. Wprowadzamy nowe smaki i
potrawy, ale też korzystamy z tradycyjnych przepisów. Nie używamy „ulepszaczy”! Stosujemy dużo przypraw, w sezonie świeże zioła, wykorzystujemy sezonowe
warzywa i owoce. Uczymy dzieci zdrowo jeść, wprowadzamy nowe smaki,
proponujemy dużo sałat i surówek, stosujemy dużo ziaren i kasz.
Codziennie jest inne pieczywo , nie podajemy białego chleba. Zachęcamy
do zdrowego sposobu odżywiania. Nie podajemy wysokoprzetworzonego,
oczyszczonego pożywienia oraz żywności zawierającej sztuczne dodatki.
W naszym
przedszkolu na śniadania i podwieczorki nie podajemy dzieciom parówek niskiej
jakości, wędlin typu mortadele, mielonki (opartych na mielonym mięsie),
tłustych kiełbas. Dzieci nie jedzą nutelli, batoników, lizaków i cukierków.
Na
stołach przedszkolaków nie znajdą się także zbożowe płatki wysokoprzetworzone i
słodzone: np. smakowe. Korzystamy z produktów jak najmniej przetworzonych,
nierafinowanych, pełnoziarnistych.
Na śniadania i podwieczorki podajemy
produkty zbożowe: pieczywo mieszane (pełnoziarniste), naturalne czyste płatki
jęczmienne, pszenne i owsiane (na mleku), ryż, dużą ilość warzyw i owoców,
produkty białkowe (wędliny, sery, jajka), mleko, jogurty naturalne, pieczywo
chrupkie, wafle ryżowe. Podajemy pasty z twarogu i warzyw, twarogu i makreli, twarogu
i łososia, tuńczyka, pasty z jajek.
Zamiast słodyczy podajemy zdrowe
przekąski: suszone owoce (rodzynki, żurawinę,
morele, jabłka, śliwki) oraz orzechy i pestki. Bakalie wykorzystujemy
także do słodzenia innych dań (np. jako dodatek do ryżu, zamiast cukru). Biały
cukier często zastępujemy miodem lub cukrem trzcinowym. Ograniczamy sól.
Nie
podajemy dzieciom czarnej herbaty. Do picia podajemy herbaty owocowe (dzika róża, hibiskus,
malinowa, owoce leśne) oraz ziołowe (mięta, rumianek, melisa), a także czystą wodę. Do obiadu zawsze kompot.
UWAGA! Prowadzimy
dzieci na dietach pokarmowych eliminacyjnych - dla nich przygotowywane są
odrębne posiłki, np. bezmleczne lub bezjajeczne oraz bezglutenowe.